2015. október 7., szerda

Mosonmagyaróvár / Folytatáshoz kattints a posztra



Mosonmagyaróvár már az ókori Római Birodalom idején fontos település volt. Akkoriban és még sokáig itt volt az egyetlen keskeny átjáró a Duna mentén és körülötte elterülő sűrű mocsárvilágban. Ennek megfelelően a rómaiak katonai települést és ahhoz tartozó polgárvárost is létrehoztak a területen Ad Flexum néven.


Nep. Szt. János templom



Mosonmagyaróvárt Owar néven egy 1264-ből származó oklevélben említik először, Magyaróvár néven pedig a 17. századtól emlegetik, hogy megkülönböztessék Németóvártól (Deutsch-Altenburg). Moson különálló település volt, Mussun néven említik először írásban 1137-ben. Moson a két település egyesüléséig, 1939-ig község marad.



A Római Birodalom bukását követő népvándorlások kora itt is jelentős változás hozott. A város a magyar honfoglalás és államalapítás után közigazgatási központ, később megyeközpont lett. A keresztes hadjáratok idején (11-12. század) szintén fontos katonai útvonal húzódott a mai Mosonmagyaróvár környékén, sőt mi több, itt volt az országon átvonuló seregek gyülekezőhelye. Később, az oszmán törökök Bécs ellen vonulva, szintén ezen az útvonalon közlekedtek.




Gábor Áron ágyúja








Szt. László


Habsburg Frigyes

1809 nyarán Bonaparte Napóleon katonái szállták meg a várost,és maga a császár is megfordult itt, majd hetekig itt folytak a francia-osztrák béketárgyalások is, a várban és két polgárházban volt a francia, orosz és osztrák külügyminiszter szállása. Napóleon negyvenedik születésnapjára még fogadást és bált is rendeztek. A város a 19. század elejére kinőtte korábbi területét, és az 1820-as években lebontották a terjeszkedés gátját jelentő városfalat. Igaz, ennek vonalát gyakorlatilag a század végéig nem lépte át a városhatár.



Mosonmagyaróvár történetében alighanem az első és a második világháború hozott komolyabb fordulatot. Az első világháborút lezáró Versailles-i békeszerződés következtében Moson vármegye kétharmadát Ausztriához csatolták, a második világháború után megkötött párizsi békeszerződés pedig további három falut csatolt el a megyétől illetve ezzel együtt az országtól.

























Elhelyezkedése
Mosonmagyaróvár (Magyarország)
Mosonmagyaróvár
Mosonmagyaróvár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 52′ 25″k. h. 17° 16′ 07″Koordinátáké. sz. 47° 52′ 25″, k. h. 17° 16′ 07″osm térkép ▼
Mosonmagyaróvár (Győr-Moson-Sopron megye)
Mosonmagyaróvár
Mosonmagyaróvár
Pozíció Győr-Moson-Sopron megye térképén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése