2017. február 11., szombat

SVÁB RECEPTEK / Folytatás a posztban



Szalonnás káposzta
A szalonnát üvegesre sütjük, majd zsírjából kivesszük. Savanyított káposztát dinsztelünk, párolunk. Amikor teljesen puha lesz, rátesszük az elôsütött szalonnát, majd még egy rövid párolás után tört krumplival tálaljuk. 

Recept : Gelencsérné Treml Hildegard

Diós stangli
30 dkg ôrölt diót, egy egész tojást és egynek a sárgáját összegyúrjuk, majd egy-két tojás fehérjébôl 30 dkg cukorral habot verünk, és a két alapanyagot összedolgozzuk. Prézlis (zsemlemorzsás) deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és erre kenjük a mázat: 1 tojásfehérjét habbá verünk, és annyi porcukrot rakunk bele, hogy sûrû masszát kapjunk. Fél citromlevét adunk hozzá. A gyúródeszkán kiterített diós keverékre kenjük, s két centiméteres rudacskákra szabdaljuk. A tepsibe szórjunk prézlit (így nem ragad oda). Nem forró sütôben inkább szárítjuk, mint sütjük. A megszáradt fehér tojáshabos tetejével olyan, mint egy hósapkás kis házikó. 

Recept : Gelencsérné Treml Hildegard

Spatzle
20 púpozott evôkanál lisztbôl, 3 tojásból víz hozzáadásával nokedlitésztát készítünk, amit kifôzünk. 1 kg hagymát megpucolunk, karikára vágunk, és margarinban aranybarnára pirítunk. 20 dkg ementáli sajtot és 20 dkg juhsajtot lereszelünk. Füstölt szalonnát kockára vágunk és kisütünk, ebbôl ízlés szerinti mennyiséget veszünk. Egy tûzálló tálat a kisült szalonna zsírjával megkenünk. A nokedli felét beleöntjük, sózzuk, a hagyma felét ráhalmozzuk, majd a sajtok felével megszórjuk. Ugyanezt megismételjük még egyszer, majd elômelegített sütôbe tesszük. Addig sütjük, amíg a sajt szép aranybarna színt kap. A kisült szalonnát a végén rá kell szórni az elkészült ételre. (Ugyanúgy, mint a túrós tésztánál.)
Recept : Tilly Gáborné

Svábpecsenye
Sertéscombszeleteket kissé kiklopfolunk. Sóval, borssal megszórjuk. Kiolajozunk egy tepsit, és a hússzeleteket, amelyeket elôtte lisztben megforgattunk, egymás mellé fektetjük. Legalább 8 gerezd fokhagymát megpucolunk és apróra vágunk, összevagdaljuk, ezt rászórjuk a húsokra. Kevés lisztet, pirospaprikát, sót, borsot szintén a húsokra szórunk. Ha van otthon kész húslevesünk, annak a levét, ha nincs, leveskockából készített húslevest összekeverek egy doboz konzerv paradicsompürével, és ezt a húsokra öntjük. A tepsit letakarjuk, és elômelegített sütôben megsütjük a húsokat. 

Recept : Tilly Gáborné

Tira fleka (húsleveshez)
Fél kiló lisztet 2 kávéskanál sóval, fél csomag sütôporral, 15 dkg zsírral, 10-15 dkg Rámával, egy tojással és egy pohár tejföllel összegyúrunk. Közepes keménységû tésztát kell kapnunk (ha keményebb, kis tejet önthetünk hozzá). Egy tepsit kizsírozunk, a tésztát kinyújtva belefektetjük, a tetejét késsel kockásra vagdossuk, és közepes lángon megsütjük. A tészta a tepsiben kb. ujjnyi vastag legyen. Körülbelül 25 perc alatt kész.

Recept : Tilly Gáborné

Böllér kedvence
Hozzávalók: 80-90 dkg sertésmáj, 1-2 vöröshagyma, 7 dkg zsír, 1 evôkanál pirospaprika, 1 kanál mustár, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, csipetnyi majoránna, egy evôkanál liszt, só, ôrölt bors. A vöröshagymát apróra vágjuk, a sertésmájat pedig apró szeletekre. A zsírt felforrósítjuk, hozzákeverjük a kockára vágott vöröshagymát, félig megpirítjuk, hozzákeverjük a szeletelt májat. Állandó keverés mellett két percig pirítjuk. Meghintjük ôrült borssal, liszttel, pirospaprikával, majoránnával, kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a babérleveleket, a mustárt és a tejfelt, és felforraljuk. A végén ízlés szerint ecettel savanyítjuk, sózzuk. Kenyérrel tálaljuk.
Recept : Kasza János

Babos tészta
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg penne vagy makaróni
  • 2 doboz konzerv bab
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 púpozott evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál méz
  • kevés víz
  • bors
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • kakukkfű
Elkészítés: 
A vöröshagymát nagy kockákra, a fokhagymát apró szeletekre vágom. A vöröshagymát kevés olajon kissé megsütöm, hozzáadom a fokhagymát, a forró olajban azt is megforgatom, aztán hozzáadom a paradicsompürét, a mézet, a babot és annyi vizet, amennyit felvesz. Fűszerezem, néhány percig összeforralom, melegen tálalom a kifőtt tésztával. Illik hozzá a reszelt sajt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése