2016. június 28., kedd

A PÉCSI ÁLLATKERT / Folytatáshoz kattints a posztra



 Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium (korábban a Vidámparkkal együtt Mecseki Kultúrpark) a Mecsek oldalában található állatkert. Az állatkert 1960. augusztus 19-én nyílt meg. Az állatkert üzemeltetője a Pécsi Állatkert Közhasznú Non-profit Kft.
 Az állatkert építése 1959. április 17-én kezdődött és 1961-ig tartott, 45 367 társadalmi munkaórában. Még a munka befejezte előtt, 1960. augusztus 19-én sor került az ünnepélyes megnyitóra.
Az állatkert eredeti lakói között majmok, indiai farkas, számos kutyafajta (komondor, puli, kuvasz, magyar vizsla), pónik voltak lakói, emellett a felső részen akvárium és terrárium kapott helyet, valamint számos nagyragadozó (pumák, oroszlánok, tigrisek, foltos és fekete párduc, eurázsiai hiúz) is. Számos patás állat is helyet kapott (fehér jak, őserdei bölény, fekete bivaly,jávorantilop, őstulok, láma, magyar szürke szarvasmarha, gímszarvas), valamint medvék, farkasok és madarak.
 A Mecseki Kultúrpark 1985. augusztus 22-én, az intézmény 25. évfordulóján egy újabb országosan - sőt elhelyezését tekintve Európában is - egyedülálló objektummal gazdagodott. A középkori Pécs pincerendszerének a Munkácsy Mihály utcából nyíló részében terrárium-akvárium nyílt. A Munkácsy-ház (itt élt a híres magyar festő 1865 és 1867-ben) alatti tíz méter mélységben levő labirintus lehetőséget teremtett ennek a csodálatos szép föld alatti világnak a bemutatására. 27 darab természethűen berendezett terrárium, 5 nagyméretű és 31 kisebb akváriumban több, mint 100 állatfaj 500-600 egyede látogatható az intézményben. A télen és nyáron egyaránt fűtött 800 négyzetméter alapterületű kiállítási térben egzotikus hüllők, kétéltűek és halak találhatók.
A pincerendszeren kívül az „Állatcsodák Udvarában” is találhatók állatok (teknősök, mókusmajmok, papagájok) a téli időszakot kivéve, illetve az udvarból nyíló „Éjszakai Ház” is külön kapott helyet.
 Nevezetes állatfajok: kubai rombuszkrokodilzöld anakondatigrispitonKurta-piton, smaragdzöld fapiton, madárpókfélék, kéregutánzó sáskák, szalagos varánuszkubai orrszarvú leguándíszes szarvasbékaausztrál kéknyelvű szkinknílusi repülőkutyák,farksodrók, erszényes repülőmókusok, ázsiai törpeujjú vidrákpapagájokegyiptomi teknősöksarkantyús teknősökaligátorteknősökjávai lövőhalakindiai üvegharcsák,barlangi vaklazacokbúbos szájköltő sügerekpápua varánusz. Emellett található a terráriumban egy rombuszkrokodil is. A krokodil Pécsett született, Európa sokáig egyetlen szaporodóképes párjától, akik a Terrárium megnyitásakor költöztek Pécsre, miután Fidel Castro Kádár Jánosnak ajándékozta őket.
 Az állatkert az Ángyán János utca 1. szám alatt található Pécsen. Megközelíthető a 34-es35-ös és a 35Y-os autóbusszal, valamint a Mecseki kisvasúttal.


















Pécsi Állatkert és  Akvárium-Terrárium (Pécs)
Pécsi Állatkert és  Akvárium-Terrárium
Pécsi Állatkert és
Akvárium-Terrárium
Pozíció Pécs térképén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése