2017. február 7., kedd

Lábatlan tyúk / Folytatás a posztban


Honnan az elnevezés?
Borsodban általában úgy csinálják a tyúkhúslevest, hogy az egész tyúkot megtöltik, és úgy főzik meg a levesben. Ilyenkor a második fogás a főtt tyúkhús, a szeletekre vágott töltelékkel, és mondjuk céklasalátával. A töltelék annyira a tyúkhoz kötött fogalom arrafelé, hogy ha csak úgy tyúk nélkül sütnek tölteléket, akkor annak lábatlan tyúk a neve.

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 1 bögre tej (kb. 3 dl)
  • 2 bögre liszt (kb. 35 dkg)
  • zöldhagymaszár
  • petrezselyem
  • borsikafű
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 csapott fakanál só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • kevés olaj

Elkészítés:

Mosd meg a hagymaszárakat. A vastagabbakat előbb hosszában vágd ketté, mielőtt apróra vágnád.
A felaprított hagymaszárakat tedd egy tálba, amiben majd a tölteléket készíted. Önts rá egy bögre (3 dl) tejet. Egyesével üsd fel a tojásokat egy kis tálkába, és ha jó, akkor mehet a tálba.
Add hozzá a fűszereket: 5 csipet borsikafű, 1 fakanál Vegeta, 1 csapott fakanál só, 1 késhegynyi szódabikarbóna. Keverd el!
Mosd meg a petrezselymet, rendezd össze a szálakat, hogy mindegyiknek ugyanott kezdődjön a levele. Vágd le a szárakat, és vágd apróra a petrezselyemzöldet. Tedd a töltelékhez, a tálba, és keverd el. Végül adj hozzá 2 bögre lisztet (elromlott a mérlegem, nem tudom, hogy ez hány deka volt), és jól keverd el.
Ez már a végleges massza.
Most készülj elő a sütéshez. Tégy egy vaslapot a gázra, hogy egyenletesen süljön a lábatlan tyúk. Egy kb. 22 cm átmérőjű teflonedényben süsd! (Nekem csak kisebb és nagyobb van, mindig ebben a 28 cm-esben sütöm. 22 cm-esben magasabb lenne.) Önts egy kevés olajat a lábosba, és oszlasd el az edény alján és oldalán. Itt a középső képen az van, ahogy oldalára fordítom a lábost, és körbefuttatom az oldalán az olajat. Fontos, hogy az edény oldalához se ragadjon a massza, mert meg kell majd fordítani a tölteléket!
Várd ki, amíg jól felforrósodik az olaj, és akkor öntsd az edénybe a masszát.
Amennyire lehet, kapard ki egy fakanállal a tálból a masszát, a maradékot pedig az ujjaddal mártsd ki, és húzd le az edény oldalán. Vedd a lángot féltakarékra, és 10 percig fedő alatt süsd a lábatlan tyúkot.
5 perc múlva egy falapáttal ellenőrizd, hogy forgatható-e a töltelék a lábosban. Remélhetőleg igen. 10 perc sülés után megint nézd meg, hogy elég szilárd-e már ahhoz, hogy megfordítsd. Ha nem, akkor vedd egészen takarékra a lángot, és süsd még 3-4 percig. Mielőtt megfordítod, kapard le az edény oldaláról a tölteléket. (Ha jó a lábosod, akkor szépen elválik a falától ez a vékony töltelék-réteg.) Most jön a neheze: az egyik falapáttal nyúlj a töltelék alá, a másikat tedd a tetejére, és a két falapátot összeszorítva fordítsd meg a tölteléket. A felső lapáton marad egy kis nyers tészta, azt kapard a töltelék szélére, majd megsül.
Szurkáld meg egy villával, és most már fedő nélkül süsd, amíg át nem sül. Akkor jó, ha a beleszúrt villán kihúzás után nincs nyers tészta. Ekkor készíts oda egy lapos tányért (itt most a 28 cm-es méret miatt pizzás tányérra volt szükség), és vedd ki rá a lábatlan tyúkot. Az a fele legyen felül, amelyik szebb.
Vágj ki egy cikket, és kóstold meg, hogy át van-e sülve. Ha nem egészen, akkor tedd vissza még egy kicsit sülni (természetesen a sületlenebb fele legyen alul). Most már könnyű megfogni, nem esik szét. Pár perc múlva megint vedd ki.

Cikkeket vágunk belőle, úgy esszük. Valamilyen saláta illik hozzá.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése