2017. február 5., vasárnap

Gibanica / Folytatás a posztban



Az Őrség és Vendvidék közkedvelt süteménye a gibanica vagy kelt rétes, mely szerb és szlovén gyökerekkel is rendelkezik. A flódnihoz hasonlóan a gibanica is réteges sütemény, azonban réteslapokból készül. A tésztarétegek közé sokféle töltelék kerül: dió, alma, túró, mák, végül ismét túró, alma és dió. A legfelső lapot tejföllel gazdagon beborítják és kisütik. Kiváló vendégváró édesség, napjainkban is gyakran készítik.


Hozzávalók
  • 2 csomag 8 lapos réteslap
“Massza”:
  • 1 tojás
  • 5 dkg búzadara 1 tk. (4 g) sütőporral összekeverve
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • olaj a kenéshez
Töltelékek:
  • Mák – 30 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor és egy vaníliás cukor összekeverve
  • Dió – 30 dkg darált dió, 10 dkg cukor és 1 vaníliás cukor összekeverve
  • Alma – 1,2 kg hámozott alma lereszelve, enyhén kinyomva, 12 dkg cukorral, két vaníliás cukorral és fahéjjal (ízlés szerint) összekeverve
  • Túró – 1 kg túró, két tojássárgája, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor és egy csipet só – jól összekeverve
A tejfölös legírhez:
  • 3 tojás, 8 dl tejföl (2 nagy pohár) Habverővel felverjük a tojásokat és fokozatosan hozzáadjuk a tejfölt.
A “masszához” a tojásokat felverjük, belekeverjük a hozzávalókat.
Egy réteslaphoz hasonló méretű tepsit kikenünk olajjal, ebbe fektetjük, arányosan, egymásra a lapokat. Ha a tepsi kicsit nagyobb, mint a réteslap, kiegészítjük a lapokat még egy harmad réteslappal. Megkenjük olajjal, ráhelyezünk még 2 réteget, erre jön a grízes massza. Megint 1 lap, megkenjük olajjal és újra 2 réteg. 3-3 réteg között a massza – ez adja az alaptésztát.
Most jöhetnek a töltelékek.
Az olajjal megkent lapra egyenletesen rászórjuk a máktöltelék felét. Csurgatunk rá tojásos-tejfölös keveréket és lefedjük egy réteslappal. A lapot vékonyan megkenjük olajjal, erre jön a dió töltelék fele. Ismét csurgatunk rá a tojásos-tejfölös keverékből és lefedjük egy réteslappal. A lapot ismét vékonyan megkenjük olajjal, erre jön az almatöltelék fele. Az almát nem locsoljuk meg tejfölös keverékkel! Lefedjük egy réteslappal, ismét vékonyan megkenjük olajjal és következik a túrótöltelék fele. Lefedjük egy-két réteslappal és ismét vékonyan megkenjük olajjal. Ezt a rétegezést megismételjük a töltelékek másik felével. A végén, a tetejére 2 réteslapot teszünk és megkenjük a maradék tojásos-tejfölös keverékkel.
Előmelegített sütőben, légkeveréssel 160 fokon, alsó-felső sütéssel 180 fokon, kb. 1 órán át sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, fedjük le!

Kihűlve szeleteljük fel nagyobb kockákra. Tálaláskor, hintsük meg porcukorral!
Érdemes lerajzolni, megtervezni a sorrendet. A réteslapok számát is lehet változtatni, attól függ hány laposat vásároltunk, ha több, alulra tegyünk több réteget.
30×38 cm-es tepsiben készítettem, kisebb tepsiben, természetesen, magasabb lesz. Egy 24×32 cm-es tepsiben, készíthető fele mennyiségből is.
A recept alapja: A tradicionális gibanica

Gibenyica, vagyis tökös pite

hozzávalók / 4 adag

  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg zsír (vagy margarin)
  • 10 g fahéj (őrölt)
  • 10 ek cukor (kristály)
  • 1.5 dl víz (meleg, sós)
  • 1.5 kg sütőtök (reszelt vagy sonkatök)
  • 1 ek zsír (a tepsi kikenéséhez)

elkészítés

  1. A zsírt a lisztben elmorzsoljuk, mint amikor linzertésztát készítünk, majd a meleg sós vízzel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  2. A kapott tésztát elosztjuk és 2 lapot készítünk belőle.
  3. Az első lapot kizsírozott tepsibe tesszük, erre kerül a reszelt tök.
  4. A tököt megszórjuk fahéjjal (ha kevésnek találjuk a 10 g-ot lehet több is, lényeg hogy látni lehessen, hogy van benne), és a cukrot is rászórjuk.
  5. Ezután rátesszük a másik lapot, a szélein lenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk a tésztát.
  6. Jól átsütjük, hogy a teteje kicsit megpiruljon. Ez eltarthat akár 1 óráig is.
  7. Miután kivettük a sütőböl, takarjuk le a tetejét egy nedves konyharuhával, hogy kicsit megpuhuljon.
  8. Vágjuk négyszög alakúra, és hidegen fogyasszuk.

  • sütési hőfok: 180°C

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...